99 Berättelser – enkla kloka sanningar – Mindful Eating

Boken 99 Berättelser inbjuder till reflektion, diskussion och kanske skratt. Nya infallsvinklar och ny förståelse för vardagens problem, människans natur och livsvillkor. Berättelserna kan läsas tyst eller högt, diskuteras, gömmas i hjärtat och vara utgångspunkt för samtal och undervisning.
Korta och häftiga berättelse som talar en enkel och klok sanning. Du kan läsa boken hur många gånger som helst. Det tar inte mycket tid men hjälper varje gång att komma tillbaka i nuet.
Eveline – recension på bokus.com

 

Läs mer i 99 berättelser av Åsa Palmkron Ragnar och Katarina Lundblad

Berättelserna i praktiken

Socionomen och mindfulnessläraren Karin Lindfors berättar om hur hon använder berättelserna i sitt arbete på Ungdomsmottagningen i Trelleborg och med klienter i det egna företaget Om Välmånde.

Karin och en kollega leder en grupp i stresshantering och man brukar avsluta varje gång med att läsa en berättelse.

– En berättelse som fått stor respons är Den fulla koppen, säger hon. En flicka tog upp att det var precis så det kändes i hennes familj, där alla pratade och pratade och var fulla av sitt, men ingen kunde ta emot från någon annan. Det blev en aha-upplevelse för henne.

Just att ungdomarna kan känna igen sig och förstå sig själva gör att berättelserna fungerar mycket bra.

– Deras problem blir inte så konstiga, när de kan känna igen sig, säger Karin. Det minskar stressen.

Karin använder också berättelserna när hon träffar ungdomar enskilt genom att knyta an till vad någon berättat.

– Berättelserna säger mycket, med få ord, säger Karin. Det passar ungdomar

Den fulla koppen

En känd professor kom till en zenmästare för att fråga vad zen innebär. Knappt hade han hunnit sätta sig, innan han började ställa sina frågor.

– Du ser trött ut , sa zenmästaren. Låt mig servera dig lite te.

Professorn nickade och zenmästaren började göra i ordning teet. Professorn var otålig. Han hade färdats långt och ville ha svar på sina frågor. Zenmästaren märkte det och sa:

– Dina frågor blir besvarade medan du dricker ditt te.

– Mannen är galen, tänkte professorn. Hur kan mina frågor bli besvarade av att dricka te?

Men eftersom han var trött och törstig efter vandringen beslöt han att stanna kvar för att dricka te. Han skulle passa på och ställa sina frågor under tiden. Zenmästaren kom med kannan och fyllde koppen. Han fortsatte att hälla fastän teet rann över kanten och ner på golvet.

– Stopp! Vad gör du? Ser du inte att koppen redan är full? utbrast professorn.

– Det är precis som med dig, svarade zenmästaren. Ditt sinne är så fullt av frågor, så det finns ingen plats för svaren. Ända sedan du kom har huset varit fullt av dina frågor. De har svämmat över hela stället. Gå hem, töm din kopp och kom sedan tillbaka. Skapa plats för tomhet och tystnad inombords.

Ur 99 berättelser av Åsa Palmkron Ragnar och Katarina Lundblad